Полезна информация

Полезна информация по дестинации:

Тук -> https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo <- можете да намерите най-новата полезна информация за всяка една дестинация от света според нашето Министерство на Външните Работи, включително обстановката на страната и дали е препоръчително пътуването до там.

 

Какво ви Ви е нужно за да пътувате:

Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт може да търпи известни промени, поради динамичния характер на нашата дейност. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офисите на "Оптима плюс" !

 

1. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 

1.1. За всички туристи по програми, които включват страни не членуващи в ЕС - валиден задграничен паспорт със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването;

1.2. За туристи над 18 г., по програми, които включват само страни членки на ЕС - лична карта;

1.3. За деца под 18 г. - валиден задграничен паспорт със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването;

1.3.1. За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от родителите по програма, включваща страна, която не е член на ЕС - нотариално заверена декларация на български език от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува в чужбина, с телефон на нотариуса. Оригиналната декларация следва да се носи по време на пътуването.

1.4. Европейска здравна карта.

1.5. Виза - виж т.4.

1.6. Договор за организирано пътуване - сключва се при записване за определена програма.

1.7. Застраховка - виж т.9.

1.8. За самолетните пътувания.

При неизпълнение на условията по т. 1.1. - 1.4., агенцията не носи отговорност и всички неудобства и щети, породени от това, са за сметка на потърпевшите.

 

2. СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ И СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР

 

За да заявите Вашето пътуване е необходимо да внесете документи, да сключите договор и да заплатите, както следва:

за автобусните програми - най късно до 19 дни преди датата на отпътуване. (ако няма друго условие за конкретната програма)

за самолетните програми - най-късно до 26 дни преди датата на отпътуване. (ако няма друго условие за конкретната програма)

При наличие на свободни места записване се извършва и след посочените срокове.

 

3. ЦЕНИ, СРОКОВЕ И НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

 

3.1. Цените за всяка екскурзия включват услуги, подробно описани за всяка програма поотделно. В цените за програмите, включващи туристически услуги на територията на ЕС е включен ДДС /Данък добавена стойност/.

3.2. Начин на плащане - Заплащането може да се извърши в брой, с кредитна карта или по банков път. Заплащането се извършва еднократно или разсрочено.

3.3. Разсрочено плащане е възможно на две вноски. Първата вноска - депозит в размер на 50% от стойността на избраната от Вас екскурзия плюс допълнително заявените услуги.

Втората вноска до пълния размер на екскурзията следва да се направи: за автобусните програми - най-късно до 22 дни преди датата на отпътуване (ако няма друго условие за конкретната програма);
за самолетните програми - най-късно до 30 дни преди датата на отпътуване, но не по-късно от деня на издаване на самолетния билет. (ако няма друго условие за конкретната програма)

 

4. ВИЗОВ РЕЖИМ

 

При евентуален отказ от пътуване, след сключване на договор за организирано пътуване, Възложителят заплаща неустойка за отказ от пътуване, съгласно т. 13.

Граждани на други страни следва самостоятелно да проверят и изпълнят изискванията за паспортен и визов режим в съответните посолства. При неизпълнение на тези изисквания, агенцията не носи отговорност и всички неудобства и щети, породени от това, са за сметка на потърпевшите.

 

5. ХОТЕЛИ

 

Туристите се настаняват в хотели категория от 5 ***** до 1 *, което е посочено конкретно за всяко настаняване. Категорията на хотелите се определя съгласно стандарти по места , но се различава в отделните страни. Не всички хотели категория 3 *** разполагат с климатик и телевизор. В някои хотели ползването на климатик и телевизор се заплаща допълнително на рецепцията на хотела. По някои програми се предлага настаняване в студиа. Студиата не разполагат с рецепция, ресторант и фоайе. Всяко студио предлага собствен санитарен възел. Не се предлагат тоалетни принадлежности и консумативи. По време на престой спалното бельо не се сменя и студиата не се почистват.

Туристът следва да има предвид, че настаняването в хотелите навсякъде в Европа обикновено става след 14.00 ч. При възможност настаняването може да стане и по-рано.

5.1. Ако туристът пътува самостоятелно, доплащането за единична стая е задължително, ако изрично желае да бъде настанен самостоятелно.

5.2. При желание за настаняване в стая с три легла, туристите следва да имат предвид, че третото легло представлява сгъваемо легло, разтегателен диван или походно легло /т.е. не е редовно легло/. Добавянето на допълнително легло намалява пространството в стаята и създава неудобство и за тримата туристи. Не се препоръчва настаняване на други туристи на допълнително легло, освен деца до 12 години.

5.3. В хотелите е необходимо да се пази тишина, чистота, да не се оставят хранителни остатъци и бутилки. При ползване на мини бар, телефон или платен видеоканал, не забравяйте да заплатите тези услуги на рецепция.

5.4. Агенцията не носи отговорност за загуба на ценни вещи, пари и документи, оставени в стаята на хотела. Търсене на забравени вещи в хотела се извършва за сметка на туриста.

5.5. При хранене на блок маса, включително на закуска, не се разрешава изнасянето на храна извън ресторанта на хотела по никакъв повод. В противен случай се налагат глоби на място. Агенцията не носи отговорност за това.

5.6. При екскурзиите на база полупансион, вечерята се предлага в ресторанта на хотела / студиото, в който са настанени туристите или в непосредствена близост до него.

5.7. Напитките (алкохолни и безалкохолни) по време на хранене - закуска, обяд или вечеря - се заплащат допълнително, освен ако изрично не е посочено, че са включени в цената. В някои заведения се предлагат напитки без клиента да ги е поръчал, след което му се предоставя сметка.

 

6. ТРАНСПОРТ И БАГАЖ

 

6.1. Автобусните пътувания се провеждат с комфортни туристически автобуси ***. Консумацията на напитки се заплаща допълнително. По време на екскурзиите в превозните средства не се пуши. Изисква се спазването на правила за хигиена и безопасност. По време на пътуването се правят почивки.

6.2. Самолетните пътувания се изпълняват с полети на различни авиокомпании. Трябва да се явите на летището за проверка поне 2 часа и половина преди часа на полета, отбелязан на билета. На много летища не се излъчват гласови съобщения и е необходимо да следите компютърните табла за указания. При закъснение на полет по вина на туриста, авиокомпания или летище, стачка, действия за осигуряване на безопасност или отстраняване на технически проблем, агенцията не носи отговорност и не компенсира пропуснати услуги.

6.3. За всяко превозно средство са в сила изисквания за максимално допустимо тегло. По стандарт са разрешени 20 кг. за багажника на автобуса и 5 кг. ръчен багаж. Самолет- 20кг. за Европа , 23кг. за САЩ и 5кг. ръчен багаж. Подгответе багажа си в компактно състояние.

6.4. Промяна на дата без глоба при самолетните пътувания е възможна само при наличие на свободни места. Резервация на полет при пътуване с отворено връщане е възможна само при наличие на свободни места.

 

7. МЯСТО НА ТРЪГВАНЕ И МЯСТО НА ПРИСТИГАНЕ

 

7.1.За автобусните пътувания местата на тръгване и пристигане са упоменати във всяка конкретна оферта.

Мястото на тръгване и пристигане може да се промени непосредствено преди това по технически причини - демонстрации, стачки и др., за което следва да оставите телефон за уведомление.

7.2. За самолетните пътувания се заминава от летище София, Пловдив, Варна, Бургас, Солун и Букурещ - терминал Заминаване.

7.3 За самолетните пътувания се пристига на летище София, Пловдив, Варна, Бургас, Солун и Букурещ - терминал Пристигащи.

 

8. ВРЕМЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

 

Всички обявени часове са в местно време. Всички обявени времена на пристигане са ориентировъчни. Възможни са закъснения, породени от непреодолима сила, форсмажорни или независещи от нас обстоятелства - виж т. 11. В тези случаи, агенцията не носи отговорност за неконсумирани услуги или загубено време.

 

9. ЗАСТРАХОВКА

 

На всички туристи се осигурява застраховка "Медицински разходи и злополука в чужбина" в размер на 5000 EU за груповите програми с автобус и 10 000 EU за групови и индивидуални програми със самолет. Застраховката е в сила по време на пътуването извън България.
По лично желание туристът може да увеличи лимитът на застраховката.

 

10. СПЕЦИАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

 

Необходимо е да ни информирате за всички Ваши специални изисквания преди да направите резервация за пътуване или преди да сключите договор за организирано пътуване, за да имаме възможност да отговорим на тях. Може да се наложи да направим разходи за да осъществим Вашите специални желания, както и за някои от тях да се наложи да заплатите допълнителна цена, предварително или на място.

 

11. НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА, ФОРСМАЖОРНИ ИЛИ НЕЗАВИСЕЩИ ОТ НАС ОБСТОЯТЕЛСТВА

 

По време на пътуването, като такива се считат влошени метеорологични условия, усложнена обстановка по пътищата, забавяне на гранични пунктове, оказване на помощ на турист, национални и религиозни празници, масови обществени мероприятия, стачки, военнополитически конфликти и ограничения, природни бедствия, промяна в работното време на музеи и обекти, технически проблем или авария с превозното средство по време на път и други изключителни обстоятелства. Като непреодолима сила или събитие по време на пътуването или непосредствено преди него, се счита явление, което не може да се предвиди или избегне от страна на туроператора или неговите контрагенти при добросъвестно изпълнение на техните задължения. При тези случаи туроператорът си запазва правото на разместване на елементи и промени в програмата и на действия според конкретно възникналата ситуация, без агенцията да носи отговорност и да дължи неустойки за това.

 

12. МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ

 

Екскурзиите се провеждат при определен минимум туристи, който е посочен към всяка програма конкретно. Туроператорът си запазва правото да анулира дата на пътуване в случай на недостигане на определения минимум от туристи за провеждане на програмата до 7 дни преди датата на отпътуване.

В този случай, агенцията възстановява всички внесени суми и не дължи обезщетение или компенсация за анулирането на заявеното пътуване.

 

13. ПРОМЕНИ ПО ДОГОВОРА ЗА ОРГАНИЗИРАНО ПЪТУВАНЕ, ОТКАЗИ И АНУЛАЦИИ

 

Всички промени и откази от пътуване се извършват лично от Възложителя, като се представят в писмена форма в офиса, в който е записан туристът.

Смяна на дата или промяна на имената на турист в договора за организирано пътуване се считат за отказ от пътуване. В тези случаи влизат в сила посочените при отказ от пътуване неустойки. Единствено при автобусни екскурзии, при смяна на турист с друг, която не води до промяна в заявеното в договора за организирано пътуване настаняване, в периода до 3-ия ден преди датата на заминаване, се удържа административна такса в размер на 5 % от пълната стойност на екскурзията(ако няма друго) .

Неустойките, които се удържат при отказ от пътуване от страна на туриста, независимо от причините са упоменати във всяка конкретна програма.

Туроператорът си запазва правото да анулира пътуването на отделен турист при предаване на непълни, неточни и неверни документи или неспазване на сроковете за подаването им. Неявяването на туриста на мястото на тръгване, се счита за отказ от пътуването. Неявяването на туриста за интервю в Консулски отдел, когато това е необходимо, се счита за отказ от пътуване. В тези случаи, в сила влизат посочените неустойки.

 

14. ПОВЕДЕНИЕ НА ТУРИСТИТЕ

 

14.1. Преди пътуването - Агенцията си запазва правото да анулира без предупреждение пътуването на всяко лице, чието поведение е такова, че според нас или друго оторизирано от нас лице, то причинява опасност, стрес, вреди, гняв или сериозно неудобство на други клиенти, служители или партньори на агенцията. В този случай, агенцията не дължи обяснение или неустойка за анулацията.

14.2. По време на пътуването - Туристите следва да уважават местните обичаи, начин на живот и правила на поведение. Може да Ви глобят за изхвърляне на боклук на улицата, пушене или пресичане на необозначено място. Агенцията си запазва правото да откаже извършването на услуги по време на пътуването, включително и пълна анулация на услуги до края на пътуването, на всяко лице, чието поведение е такова, че според нас или друго оторизирано от нас лице или държавен служител - полицай, митнически или граничен служител, то причинява опасност, стрес, вреди, гняв или сериозно неудобство сред други клиенти, служители или партньори на агенцията. Агенцията не дължи обяснение или неустойка за анулацията, в случай че проявата, причинила анулацията е документирана с протокол, подписан от присъстващи на място служебни лица или туристи.

При заминаване по туристическа програма в града или мястото, където следва да се нощува, не се изчакват закъснели туристи и на тях не се възстановяват неконсумираните услуги.

При отпътуване за друг град или място, закъснели туристи се изчакват до 15 минути. Закъснелите догонват групата или се прибират в България за своя сметка. В тези случаи, агенцията не носи отговорност за последствията за тези клиенти и не възстановява средства за услугите, които не са консумирани.

14.3. Емиграция - Някои клиенти използват туристическите програми, като начин за емиграция. В тези случаи, агенцията не носи отговорност за последствията за тези клиенти и не възстановява средства за услугите, които не са консумирани.

 

15. ОТГОВОРНОСТ И РЕКЛАМАЦИИ

 

Туроператорът носи пълна отговорност за качеството на всички туристически услуги, включени в програмата.


Агенцията не носи отговорност за услуги, които допълват туристическата програма, изпълняват се от трети лица и са описани на специални документи за изпълнението им, транспортни услуги, които се оформят с отделни документи за изпълнението им - билети: самолетни билети, фериботни билети, автобусни билети по редовни автобусни линии, ж.п. билети. В тези случаи, материална и морална отговорност пред клиента носи конкретният изпълнител на услугата, като взаимоотношенията между клиента и изпълнителя са описани в конкретните документи.

Агенцията не носи отговорност при промяна на стойността на допълнително заплатени транспортни услуги от страна на превозвача, които се оформят с отделен документ - билет, включително летищни и фериботни такси, такси за сигурност на летища, гари и др. транспортни обекти. Промяната в стойността на тези услуги не се счита за основание за отказ от пътуване.

Агенцията не носи отговорност при закъснение на полет над 1 час, независимо от причините (вкл. и по вина на авикомпанията). По тази причина предварително заявения трансфер на летището може да се гарантира до 1 час от предварително обявения час за пристигане. При съдействие от страна на туриста при закъснение на полет и подаване на своевременна информация за часа на излитане, агенцията ще съдейства в максимална степен за осъществяване на трансфер. В случай, че е необходимо да се заплати допълнителна сума за това, туристът поема ангажимента да я заплати на място на трансфериращата компания, а в случай, че не желае допълнителен трансфер, туристът поема на своя отговорност и за своя сметка придвижването до избрания хотел.

Агенцията не носи отговорност за заявени и заплатени услуги по време на самата екскурзия, независимо от това, дали екскурзоводът съдейства за предоставянето на услугата или не.

Агенцията не носи отговорност при забавяне поради независещи от нас обстоятелства или непреодолими събития.

Услуги, които не са консумирани по вина на туриста не подлежат на компенсация, стойността им не се възстановява и не се явяват основание за претенции от негова страна.

Агенцията не носи отговорност в случай на: откраднато, загубено или забравено имущество и документи на туристите; при рекламация на услуги, избрани от туристите по време на самото пътуване; при нарушаване на законите на съответната държава от страна на туристите, независимо от това запознати ли са с тях или не; при инциденти и нанесени щети на хотели, обществени съоръжения, превозни средства или на трети лица от страна на турист, който носи пълна материална и морална отговорност, която се установява на място.

Агенцията не носи отговорност пред туриста в случай, че поради алкохолно или наркотично опиянение туристът възпрепятства изпълнението на програмата. Агенцията не носи отговорност и не дължи никакви компенсации или неустойки, ако поради хулигански прояви от страна на туриста, агенцията му е отказала изпълнението на услуги или се е наложило да го отстрани изцяло от туристическата програма, като това се документира с протокол от присъстващи на място служебни лица или други туристи.

Агенцията не носи отговорност пред туриста в случай на загуба на личен багаж, документи, пари и ценности, включително и оставените в стаята на хотела. В подобни случаи екскурзоводът и агенцията съдействат на потърпевшия до степен, при която не се нарушава туристическата програма на цялата група. Всички разходи по тези действия са за сметка на потърпевшия.

 

Агенцията не носи отговорност за промяна цената на самолетните пътувания в случай на промяна на датата на тръгване/връщане или в случай на отворено връщане .

 

При несъответствие на туристическото обслужване с предварително обявените условия на пътуване, туристът следва незабавно да уведоми в писмен вид агенцията и/или екскурзовода, а при индивидуална програма - представителя на приемащата страна, посочена върху ваучера. Служебното лице, получило рекламацията, е задължено да се подпише или в писмен вид да потвърди приетата рекламация при и-мейл комуникация , като изрично укаже датата на подписването си. Получилите рекламацията се стремят да разрешат възникналия проблем на място. Ако туристът не предяви рекламация по гореописания начин, то след завръщането му неговите претенции няма да бъдат разгледани и уважени.

В случай, че причините за неизпълнение на определен елемент от програмата не са били разрешени по време на самата екскурзия, се съставя протокол, потвърждаващ конкретното обстоятелство, като един екземпляр се оставя на туриста. В такъв случай в седем дневен срок след завръщането си, туристът следва да представи протокол или друг документ в подкрепа на исканата рекламация, потвърден писмено от служителя на агенцията.

Рекламациите се разглеждат в срок до 7 седем дни след получаването им.